söndag 5 maj 2013

Vitsippor och Musöron

ROSENS DAG
Vårbruket är i full gång och vi har just vandrat in i majmånad. Björken har fått sina musöron, vilket brukar betyda att tiden är inne för rosornas årliga beskärning. Under en heldag beskar vi Capellagårdens rosor och försökte förstå oss på de olika beskärningsteknikerna för de olika rosorna - gammaldags buskrosor, moderna buskrosor, rabattrosor, klätterrosor, 1867, tre ögon, en tredjedel, storblommiga och klaseblommande, 10-15 cm... inte helt så enkelt men så är inte rosområdet heller så enkelt med alla sina grupperingar och indelningar. Vi hoppas dock att det kommer blomma fint när Capelllagården i år står som värd för Rosens Dag den 2 juli!

BORGS ÄNGAR
Nu blommar även vitsipporna. Vitsippan kallades förr för "fagningsblomman". Det betydde att när vitsippan blommade på ängen var tiden inne för att faga. Det betyder att man städar ängen från grenar, kvistar och löv för att man senare i juli ska kunna slå gräset med lien.
Därför begav vi oss av till Gråborgs ängar här på Öland. Denna dag hade vi även vår årliga återträff, då förra årets trädgårdselever kommer tillbaka till Capellagården, vilket betydde att vi var närmare 30 personer som vandrade ner till Borgs ängar med krattor i högsta beredskap. Börje Karlsson som är ansvarig för naturmarkskötseln på Gråborg tog emot oss och bjöd oss alla på tårta ute på ängen.

 HASSELLUNDEN
På Öland finns det områden med gott om hassel. Just vid den här tiden är det fantastiskt fint att strosa runt bland vitsippor, blåsippor, nunneört och lungört i hassellundarna. Hassel är även ett utmärkt byggmaterial till trädgården och köksträdgården. Det vanliga är att man använder sig av pil när man ska fläta staket eller bygga bönställningar till sin köksträdgården men det går även bra med andra träd- och buskslag så som hassel, lönn och ask. Vid den här tiden på året är det lätt att forma de tunnare grenarna och stammarna då savstigningen pågår. Eftersom hassel är ett lokalt material för oss så använder vi på Capellagården det till vår trädgård.
Mathias Nilo, lärare i möbelsnickeri på Capellagården, visade eleverna hur man kan använda sig av täljhästen för att spetsa till hasselpinnarna.
ÅTERTRÄFFEN 2013
Den 3 maj var det dags för Capellagårdens årliga Återträff. I år var det väldigt många som hade möjlighet att komma tillbaka och aldrig tidigare har vi varit så många, närmare 30 personer blev vi i allt! Det blev en väldigt bra dag med fagning på Borgs ängar, rundvisning i trädgården, plantering av Katsuran och en fantastiskt middag på kvällen som årets elever ordnat så otroligt tjusigt! Kul att se er alla igen!Katsura - Cercidiphyllum japonicum
En fantastisk exot har nu anlänt till Capellagårdens Trädgård, vilket känns väldigt roligt. En kall och snöig kväll i slutet av december 2012, höll vi på trädgård avslutningsmiddag hos Cké Laver i Resmo, väldigt god vegetarisk mat och en mysig kväll. Då fick jag den här katsuran i present av eleverna! Kanske hade det framkommit under året och under lignoskurserna att detta är en av mina favoriter - och så får jag detta fina exemplar där hos Cké, denna som sagt kalla vinterkväll! Det värmde och gjorde mig väldigt glad. Så fram tills nu har denna katsura stått hemma i mitt växthus, därför är bladen så långt utsprungna. Därför kändes det nu självklart, att under återträffsdagen plantera detta vackra träd på Capellagården. Det ska bli spännande att följa - tack alla Trädgårdare 2012!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.