lördag 1 juni 2013

I denna ljuva...


sommartid! Så har vi vandrat in i junimånad, årets första sommarmånad. Kanske är det den vackraste tiden på året just nu ... Syren, hägg, hundkäx, midsommarblomster, lupiner, tjärblomster, tovsippor, smörblommor, prästkragar, vallmo, pioner och vallört. Varje år tycker jag det är lika magiskt vid den här tiden och fram till midsommarafton. Snart börjar också flädern att blomma och då är det många som gör flädersaft! Men kanske kan man även hinna med att göra Syrensaft! Här kommer Elsas recept som gick trädgårdsutbildningen 2012.

Elsas sagolika syrensaft

40 blomklasar lila syrener (blir sådan förtjusande färg)
2 liter vatten
2 liter socker
30 g citronsyra (fungerar även utan eller med vinsyra)
2 citroner

Koka upp vatten och socker, samt citronsyra. Låt svalna av lite grann. Repa av blommorna och fyll upp i glasburkar, varva med citronskivor. Häll över sockerblandningen helt upp till kanten. Ställ mörkt och svalt i två dygn. Sila av och tappa upp på flaskor.

Malmö Garden Show 2013

Just nu pågår Malmö Garden Show i Slottsträdgården. Jag var nere och lät mig inspireras under några timmar av visningsträdgårdarna.

 

Fin installation som visade hur man på en mycket liten yta kan få till både köksträdgård med insektshotell, minidrivhus och miniträdgård.

  

 "Konstnärens Trädgård", ett fint bidrag från Östra Grevies Folkhögskola utanför Malmö.

   
Best in Show blev denna lilla trädgård med spaljéer gjorda av en massa blåmålade stolar. 


Det här blev min favorit. Kanske för att de tjusiga fingerborgsblommorna var med tillsammans med lupinerna. Det var en fin färg- och form kombination samt bra och lite spännande växtval.Annars var hela Slottsträdgården otroligt vacker just nu. Den stora perennrabatten dominerades av den stora gula Kärrtöreln (Euphorbia palustris


 En fin kombination av mörk akleja, den mörka söttöreln, kantnepeta och anagrambräcka. 

 
  
 
Kejsarträd (Paulownia tomentosa)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.