söndag 8 september 2013

FRÅN JORD TILL BORD!Först var det ett vitt papper, frökatalog, linjal och penna, idé och funderingar, uppmätning, skiss och ritning. Sen grävning och gödsling, sådd och vattning. Passning och ogräsrensning. Jordens mörka yta övertäckt av gröna blad, olika färger och former. Så helt plötsligt gestaltar sig de färdiga grödorna där i grönskan. Från ett litet frö till palsternackor, tomater, squash, kålrabbi, grönkål, purjolök, knölfänkål , mangold, morötter, bönor, pumpor - jättestora pumpor! Nu är det tid för stor skörd och på Capellagården har det just varit Ta-till-vara vecka med matlagning och inläggningar i fokus!

EKOKOCKAR PÅ CAPELLAGÅRDEN

Che Lavér
I den vackra Klockaregården i Resmo här på Öland har Che Lavér sitt fina kurskök. Under två dagar fick eleverna vara hemma hos Che och göra olika slags chutney, hummus på Ölänska citronbönor och squashkaka.

  Erik Måneld
Ekokock från Växjö trakten med många projekt på gång. Erik lagar gärna mat utomhus vilket också gjordes under veckan på Capellagården. Uppdraget var att göra en 3-rätters meny med en huvudgröda! Med fina råvaror och mycket kreativitet skapades fantastiska små rätter under veckan.Kulinariska akademin
Kulinariska akademin är ett regionalt kunskapscentrum och en sammanslutning av aktörer som tillsammans vill främja den gastronomiska utvecklingen och det småskaliga mathantverket. Syftet är att stimulera den lokala matkulturen genom primärproduktionen och dess förädling i östra Småland och Öland. Under torsdagskvällen inledde Erik Måneld höstens seminarieserie som Kulinariska akademin arrangerar och platsen var på Capellagården. Matlagning utomhus framför mangårdsbyggnaden med eldkorg och fina grödor från Capellagårdens trädgård.
 
  

Stort tack från Kulinariska akademin till Bodil Anjar, rektor på Capellagården, Erik Måneld, My och Hannah för en mycket lyckad säsongspremiär med utomhusmatlagning på Capellagården.


Tidig morgon - 
Capellagårdens Trädgård i september
så vackert ... 


 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.