fredag 2 augusti 2013

EKO BRÖLLOP OCH BLOMMOR SOM BLOMMAR PÅ SOMMAREN ...

SOMMARBLOMMOR!

Början av augusti och sommarblommorna står i full blom på Capellagården. Sommarblommor - blommor som blommar på sommaren ... ja, det stämmer! Men sommarblommor är ju den palett av blommor som vi använder som ettåriga utplanteringsväxter, ett färgspektra bara för denna säsongen, sen är det över för den här gången. I dag finns det så otroligt många olika sommarblommor att få tag på. Så om man tycker om att komponera med växter, experimentera med färg och form, så finns det oändliga kombinationer att arbeta med!

I år har vi väldigt många olika sommarblommor på Capellagården. En vild gissning är cirka 120-130 olika arter och sorter! Vi har själva dragit upp alla plantor, både förkultiverat och direkt sått och nu blommar det så fint i rabatter och krukor.

Härom dagen komponerade vi buketter, för att öva oss på växtkännedom och färgkombinationer vilket resulterade i en miniutställning i växthuset.
EKOBLOMMOR TILL BRÖLLOP!

I år har Capellagårdens trädgårdsmästare odlat sommarblommar till ett bröllop som ägde rum här på Öland den 27 juli. Att anordna bröllop brukar ju innebära mycket god mat och mycket blomsterdekorationer. Men det kan vara svårt att samtidigt vara miljövän i dessa sammanhang ... ekologisk mat är ju lite dyrare och det går åt mycket mat. Blomsterdekorationerna kanske köps i blomsterbutiker där det fortfarande är nästan omöjligt att få tag på ekologiska eller "giftfria" blommor. Men allt vanligare blir det faktiskt med s.k. "Ekobröllop" där maten är ekologisk eller till och med egen odlad och där blommorna har plockats i naturen eller blivit odlade utan varken bekämpningsmedel eller kemiska näringstillsatser. Vad som mer hör till ett bröllop som skulle kunna belasta miljön? Bröllopsresan till Thailand? Det får bli cykelsemester på Öland istället och ett besök på Capellagården!!!

För två år sedan gick Anna Reuterswärd Capellagårdens trädgårdsutbildning. I dag bor hon tillsammans med Magnus Bergman på Öland och det var deras bröllop som ägde rum i Hulterstad den 27 juli.
Anna och jag började tidigt i våras att planera för blommorna till bröllopet och som sagt, det finns mycket att välja på! Jag önskade att få några bilder av Anna som jag kunde utgå ifrån gällande färgvalet av blommor. Här är några av de bilder som blev vår utgångspunkt.

 
 

Min tolkning av bildernas färger blev silvergrått, gråblått, vitt, mörkrött, himmels blått, gammelrosa, aprikos, lime och klarare röd. Samtidigt ville Anna gärna ha mycket gräs så att buketterna blev mer vilda och luftiga. Här är några av de blommor som vi valde ut.


 


 

Så denna säsong har vi även haft en bröllopsrabatt på Capellagården med cirka 30 olika sommarblommor.

Dagen innan bröllopet skördades alla blommor och kördes till platsen för bröllopsfesten.


 

Därefter sattes buketter ihop till alla de vaser som vi tillsammans inhandlat på olika loppisar runt om på södra Öland för att dekorera festlokalen.
 
 

Till sist Annas brudbukett i silver, vitt och mörkrött med gräs och olika blad!
PEACE AND LOVE TILL ER BÅDA!!!
/ Emma
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.