tisdag 27 maj 2014

Majmånad

 


Majmånad - vart tog du vägen?! Kanske är det den vackraste tiden på året just nu? Från början på maj till midsommar, naturen känns magisk med sin kraft, växtlighet och sinnlighet. Det går bara lite för snabbt... och kanske kan man heller inte säga att det är den vackraste tiden, naturen har så många vackra ansikten men ändå är tiden just nu något speciellt!

I Capellagårdens trädgård har vi fullt upp (inte så konstigt att vi tycker tiden försvinner..). Växthusens väggar har nästan tryckts ut av växtvilliga plantor som sedan har fått åka ut och in ett par gånger för att vänja sig vid utomhusklimatet och denna vecka påbörjade vi den stora utplanteringen. Tomat, chili, paprika och gurka har fått komma ut från sina små krukor för att landa i fin jord inne i växthusen och nästa vecka är det sommarblommor, majs och pumpor som får känna på friheten ute i våra land. Det känns alltid skönt att äntligen få plantera ut plantorna på sina tänkta platser, sen finns ingen återvändo, bara att sköta och invänta resultatet.


ÅTERTRÄFFEN 2014
Som sagt, tiden har gått snabbt och mycket har vi gjort. I början på maj hade vi en väldigt fin återträff med förra årets trädgårdselever. Vi blev ett stort gäng inne i trädgårdshuset där årets trädgårdselever bjöd på rabarbersaft och goda bakverk. Sen gick vi på rundvandring för att kolla in trädgården och årets idéträdgårdar - elevernas egna lotter, och allt annat spännande! Tillsammans planterade vi också tre träd, en körsbärskornell, en japansk lönn och en magnolia! Harald som praktiserade i trädgården förra året fick äntligen se sin fina vårlöksrabatt med alla helt otroliga tulpaner och de andra eleverna fick se sin fina vårlökskrukor som de komponerade i höstas! Harald Helgesson, komponerade denna otroligt vackra vårrabatt


STUDIERESA
Sen har vi varit iväg på en studieresa. Färden gick upp till norra småland och temat för resan var "Historiska trädgårdar och landskapsvård". Det blev många slingriga grusvägar, röda stugor och gärdesgårdar!
Vi började resan med att åka till byn Sulegång ...


SULEGÅNG, Rosenmark, Fårbo, Oskarshamn


En otroligt vacker plats norr om Oskarshamn. Anne och Daniel Harrysson med sina barn, hästar, får, höns och katter flyttade hit för cirka två år sedan. Nu ordnar de kurser i ängsskötsel, hamling och gärdesgårdsbygge. Under en hel dag fick vi vara på gården där vi fick gå kulturvandring, lära oss bygga gärdesgård, sätta oss in i trädgården historia och åka häst och vagn. Dessutom fick vi sova i de fina husen och bada i den vackra sjön, väldigt fint!
En lind som man vill restaureringshamlaYlva tillbaka till 1800-talet på Sulegång!Karolina, Ylva och Pontus med häst och vagn genom skogarna runt Sulegång

Frukost på Sulegång, tv - Åsa, Karolina,Sofia, t h - Veronica, Ylva och Pontus


FOBO - KVARNARPS TRÄDGÅRD, EKSJÖ

Utanför Eksjö ligger Kvarnarps trädgård, en ideell förening som är medlemmar i organisationen FOBO, Förbundet organisk biologisk odling. Trädgården består av många små rum som planeras och underhålls av olika medlemmar inom föreningen. En serie med historiska trädgårdar var speciellt intressant att se samt den fina örtagården.
Odling av 50 olika sorters potatis


Permakultur på liten yta, här nyckehålsdesign

 
ASTRID LINDGRENS NÄS, VIMMERBY

För två år sedan inledde man restaurering av miljöerna omkring Astrid Lindgrens barndomshem på Näs i Vimmerby. Kajsa Holst är projektledare och har tillsammans med Karin Eliasson arbetat fram de nya linjerna och tankarna om den nya trädgården. Spännande att höra hur det historiska kan möta det framtida och fungera tillsammans. Den 14 juni är invigningen av trädgårdarna och då avslutas även Kapitel 1 av projektet. Därefter ska nya områden nyanläggas och spännande trädgårds- och konstnärsfolk kommer att medverka för att ta fram olika delar.

 

Peter, Nike, Karolina, Sofia och Andreas
 


Astrid Lindgrens barndomshem. Typiska "mormors" perenner i tidstypisk perennarabatt utmed husväggenKajsa Holst, vår guide och projektledare på Näs

Pontus uppe på Robiniaklotet

Anläggning av "Törnrosdalen". Näs nya rosenträdgård, ritade av Karin Eliasson


KVILLEKEN, SÖDRA VI, VIMMERBY

Självklart var vi tvungna att ta turen till Kvills nationalpark och säga hej till den gamle eken. Denna ek som mer eller mindre hålls vid liv med hjälp av konstgjord andning i form av vajrar och stora bultar, tros vara cirka 1000 år gammal. Med en omkrets nere vid basen på cirka 13-14 meter, står denna vindpinade koloss i en underbart vacker hagmiljö med stenmurar och gärdesgårdar. Man kan läsa att tidigare generationer har sett eken som helig och använt platsen för olika rituella ändamål men den har också använts som redskapsbod då stammen nu är ihålig. Det var rätt mäktigt och visst kände man en stor respekt för denna individ. Lite sorgligt dock att se den med alla stålvajrar, kanske skulle tiden bara få ha sin gång. Någon sa, att en ek etablerar sig under 300 år, sen lever den i 300 år för att sedan dö under 300 år...

 
 
Kan ni se ekens ansikte?! Ser vänlig och glad ut tycker jag, undrar vad han har  varit med om och sett under sin livstid?Nästan hela gänget! Från vänster bakre raden; Viktor, Karolina, Veronica, Nike, Peter, Ylva, Martin, Adrian. Främre raden fr v; Sofia, Åsa, Eira, Sara, Pontus, Andreas och fotografen längst fram!
  


INGEBO HAGAR, VIMMERBY

Sist på vår resa åkte vi till ännu en vacker plats, Ingebo Hagar söder om Vimmerby. Här finns ett ekocafé och vackra miljöer där man kan få guidade turer ute i landskapet. Paret som sköter caféet odlar även grönsaker på friland och i växthus för att förse caféet med ekogrönsaker. Viktigt är även att köttet som säljs ska vara närproducerat men också Kravmärkt. Här avslutade vi resan med att beställa in 15 stora pizzor som vi fick som buffé, hmm det var väldigt gott!
Därefter susade vi igenom den vackra försommarkvällen tillbaka till Öland!

Nu är maskrosens tid över och snart vandrar vi in i midsommarblomstrens tid!
// Emma
 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.