måndag 14 juli 2014

Capellagården på Öland Roots!Att odla sin egen mat utan gifter och ta till vara på grödorna. Att förmedla kunskapen vidare och dela med sig av fröer, att så och plantera för grönare, nyttigare och vackrare miljöer - 
det är det vi gör på Capellagårdens Trädgårdsutbildning!
Under helgen kunde man som festivaldeltagare på Öland Roots träffa oss från Trädgården och få veta lite mer om Capellagården och våra utbildningar. Man fick även möjlighet att tillverka sin egen fröbomb, färga kläder i indigofärg och smaka på vårt egna ört-iste. Vi hoppas att någon där ute på festivalen blev intresserad och kanske hör av sig för att veta mer!

Capellagårdens Trädgård har en unik örtagård med cirka 110 olika örter. Vi har nu uppdaterat sortimentet genom att ha planterat in nytt och flyttat om. Vi har även sammanställt en örtfolder med alla örters egenskaper och användningsområde. Den finns att köpa billigt inne i vår trädgårdsbutik! Vi  har skördat örter och tillverkat örtsalt, oljor och annat. Vår trädgårdsmästare Åsa har även ritat och tillsammans med eleverna anlagt en ny köksträdgård som är till för vårt KRAV-märkta kök, bara att gå ut och skörda färska kryddor!
Det är inte svårt att odla örter och kryddor. Välkommen till vår plantskola, vi hjälper dig gärna med tips hur du kan anlägga din egna örtagård! // Emma  

 

Sofia blandar örtolja
 

Andreas


Tillverka din egna fröbomb! 
Här kommer Capellagårdens recept!

3 dl pulveriserad lera
2 dl kompostjord
0,5 dl fröer
ca 1,5 dl vatten

Blanda allt väl till en lagom fast smet. Knåda ihop till en boll för att sedan rulla ut till en limpa. Dela i sex delar och rulla till bollar. Vänd gärna runt i kompostjord! Låt sedan torka. Ge bort till nära och kära som också gärna vill bidra med en grönare miljö!


 

Nike, Pontus och Karolina på Öland Roots - fröbombs tillverkning


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.