Vi har susat in i april månad. Medan vi hoppas och väntar på lite mer vår kommer här en liten återblick från förra årets trädgårdsutbildning. Alla ni som gick här år 2012, 16 + 6, är snart välkomna tillbaka på vår ÅTERTRÄFF! Vi är på gång med inbjudningar, de mailas ut så fort vi har allas adresser. Men här kommer en "förvarning".
CAPELLAGÅRDENS TRÄDGÅRDS
ÅTERTRÄFF 2012-2013
VÄLKOMNA TILLBAKA!
Datum: 3 maj
Tid: Kl. 8.00
(till sent på kvällen)
ÅTERBLICK 2012
CAPELLAGÅRDENS TRÄDGÅRDSUTBILDNING
(Kontakta mig om ni inte vill att bilder på er ligger ute på sidan!)
ÅTERBLICK 2012
CAPELLAGÅRDENS TRÄDGÅRDSUTBILDNING
(Kontakta mig om ni inte vill att bilder på er ligger ute på sidan!)
Hela klassen på vandring genom Nunnedalens förtjusande hav av blåsippor. Johan berättade att hans farfar alltid skulle äta en blåsippa varje vår för att det skulle vara stärkande efter den långa vintern. Det var vi några stycken som gjorde...
Inför kommande vår kan det dock vara bra att känna till att smörblomsväxter och sippor som blåsippor, vitsippor och svalört är giftiga. De innehåller ett ämne som heter protoanemonin, som kan verka irriterande och ge sveda i munnen och ge magbesvär. (information från giftinformationencentralens hemsida). Vi mådde dock prima och kände oss faktiskt stärkta efter denna härliga vårtur i Nunnedalen!
Så började vårlökarna i varmbänken blomma, som 2011 års eleverna satte någon gång i oktober månad.
Tror det tajmade så väl att de blommade när det var återträff förra året.
Liksom den spaljerade persikan utanför sårummet.
ANLÄGGNING AV
PERENNARABATT OCH GÄRDESGÅRD
Året 2012 var lite speciellt för Capellagårdens trädgård. Vi genomförde då ett pilotprojekt där syftet var att undersöka möjligheterna till att utöka trädgårdsutbildningen med ett andra år. Därför stannade 6 elever från år 2011 kvar och genomförde ett slags fördjupningsår i trädgården. Tre av dem inriktade sig på parkskötsel och tre på plantskolan och produktion. Detta gav oss möjligheten att genomföra bland annat denna nyanläggning, upprustning av huvudentrén. Detta blev ett jättebra projekt, både som fördjupning i ämnet anläggning och perennrabatter, samt hantverket att bygga en gärdesgård men också för att det resulterade i en väldigt fin entré.
Anna, Hedvig och Mattias var de tre elever som genomförde detta projekt. Här är de först i full gång med att sätta upp en stödkant då nivåskillnaden skulle ordnas mellan perennarabatt och granntomt.
Så var stakarna på plats med stora stödstenar intill varje stakpar.
Ja, så till slut så står det en färdig och vacker gärdesgård på plats! Vi är så glada för att vi kunde genomföra denna kursen. Ett fint hantverk som förs vidare till yngre generationer som kan användas inom trädgård- och landskapsvård. Jag önskar att detta hade kunnat bli en permanent delkurs på utbildningen så att fler får chansen att lära sig hur man gör. Såklart kan vi inte anlägga hur många gärdesgårdar som helst på Capellagården men den står sig så vackert tillsammans med kalkstensmurarna, som nu kommer fram ännu mer än tidigare. Fördelen med en gärdesgård är ju att den avgränsar och fyller sin funktion men är samtidigt genomsläpplig för ljus och luft. Tillsammans med en perennrabatt, intill en ängsyta eller för att rama in köksträdgården så tycker jag att en gärdesgård slår högt! Tack Ellinor för ett jättefint jobb! Hoppas Capellagården kan få någon mer gärdesgård i framtiden!
Gärdesgårdsfest med korvgrillning och lättöl i vårsolen, det var härligt!
Nästa steg var att markera ut vart perennerna skulle placeras ut. Här med hjälp av sand och mååånga bambukäppar!
VÄLKOMNA TILL CAPELLAGÅRDEN!
STUDIERESOR
- Sofieros Slottsträdgård, Helsingborg
Parkeleverna åker ner över dagen till Helsingborg för att studera vårfloret. Vi blir guidade av parkdesigner Sara Bratt som har komponerat vårprogrammet i parken.
Hannu Sarenström hade gjort en utställning i växthuset med vårflor. Det var otroligt vackert. Han gillar visst också guld tillsammans med växter!!
Därför har man nu bytt ut alla låga infattningshäckar av buxbom i parterrerna med den låga japanska idegranen Taxus cuspidata `Nana´. Det blir intressant att följa.
- Fredriksdals Friluftsmuseum, Helsingborg
Otroligt välskött och fint i köksträdgården. Väl värt ett besök för den intresserade!
- Solbergagård, Öland
Johanna i framkant som ansvarar för grönsaksodlingen på Solbergagård.
- Sollidens slottspark, Öland
Här står de formklippta buxbomen fortfarande fina. Vi fick dock veta att man har blivit tvungen att behandla dem rätt rejält för att försöka hålla den fruktade buxbomssvampen borta.
Elliot och Elsa i spetsen genom den privata delen av slottsparken.
- Drottning Viktorias Vilohem, Borgholm, Öland
- Hattsjöhult, Grimstorp, Småland
Vårt första besök på skolresan. En fantastisk trädgård, som en tavla. Om jag var konstnär hade jag känt mig tvungen att sätta upp mitt staffli och måla ... Marie och Ronnie Johansson har skapat något alldeles speciellt här inne i den småländska skogen. De odlar enligt organisk biologiska principer som bland annat innebär att man försöker gräva så lite som möjligt i jorden. I stället använder man marktäckning som gräsklipp och ensilage. Väl värt ett besök! Försäljning av grönsaker och plantor, samt en massa vackra djur som ger gården liv och mening.
Olle och Maria samt Marie Johansson som har anlagt denna fantastiska trädgård.
- Läckö Slott
Restaurang Fataburens kock Stefan Söderholm serverade oss nyskördade grönsaker ute i trädgården.
I bakgrunden trädgårdsmästaren!
Kardon, snyggt!
- Kosteröarna och Kosters Trädgårdar
En jättefin upplevelse att komma hit! Fick en otroligt härlig guidning på ön av Stefan von Bothmer samt i Kosters trädgårdar av Helana von Bothmer.
- Peter Korns Trädgård, Göteborg
Ännu en plats som vände upp och ner på vår värld och ställde tillbaka den med ett glittrande solsken av erfarenheter och förundran över oss!
Peter Korn resor jorden runt för att samla in växter och i sin fantastiska klippträdgård fanns etiketter på alla planterad plantor. I motsats till marktäckningsmetoden på Hattsjöhult så odlas allt här i sand och organiskt material städas bort på våren. Det blev många intressanta samtal omkring dessa olika metoder i bussarna på väg hem!
Axel med flera förundras över gunnerans jätteblad.
Hanna i Peter Korns trädgård.
Så vacker rabatt utanför det fina huset.
Efter att ha sett Montbretian (Crocosmia) i Hattsjöhultsträdgård blev vi så glada att hitta den i Peter Korns plantskola. Marléne blev nog gladast av alla!
- Gunnebo Slott, Göteborg
- Stadsjord, Göteborg
Niklas Wennberg är personen bakom stadsodlingsprojektet Stadsjord. Vi besökte ett av Stadsjords första odlingsprojekt ute på Kvillebäcken vid Vågmästareplatsen, "Kvartersodlat". Mitt i en supertrafikerade vägkorsning, på en rivningstomt som tidigare varit bensinmack eller skrotupplag eller något i den förorenade stilen, hade man fått till en rätt mysig plats med pallkrage odling, växthus och godkänt containercafé! Här kunde vem som helst hyra en pallkrage, det hölls föreläsningar och matmarknader. Niklas berättade att en idé med odlingen kunde vara att sälja grönsaker till de lokala falafelställena runt omkring, tomat, chili, sallat, persilja, lök, vitkök, gurka och göra själva falafeln på bondbönor istället för på kikärtor - det hade varit fantastiskt!
TILLBAKA TILL CAPELLAGÅRDENS TRÄDGÅRD
Elliot och Harald
Skördefesten 2012
Tack för ett fint och roligt år 2012 allesammans!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.