torsdag 24 oktober 2013

HÖSTEN - FÖRBEREDELSER INFÖR VÅREN!Vi har nått långt in i oktober månad. Capellagårdens Trädgård har klätt sig i höstens vackra färgskala. Nu är tiden då sommarens grönskande bild har suddats ut, den målade tavlan av lövklädda träd, blomster, grönsaker, frukt och bär ska snart bytas ut mot grå siluetter mot en mörk bakgrund. Den svarta jorden som en tom panå, ska snart få vila och slumra en tid och förhoppningsvis täckas av ett vitt skyddande täcke av snö.
Höstsysslorna kan kännas lite vemodiga - allt det arbete som har lagts ner sedan i marsmånad ska nu liksom tas bort och glömmas. Grönsakerna är nästan slut, det är bara grönkålen och brysselkålen som står där tålmodigt i landen, lite ensamma, resterna av grödorna tillsammans med de vissna sommarblommorna har lagts på komposten.
Men trots vemodet som kanske ändå hör hösten till, så görs trädgårdssysslorna vid den här tiden med en aningens pirrighet och förväntan! För, det handlar ju inte bara om att städa, ta bort, stänga grinden och sen glömma. Innan vi kan göra det, så är det nu som vi kan förbereda oss för nästa vår och för nästa sommar! Trädgårdsmästaren måste ha lite framförhållning, fantasi, tålamod och förståelse för naturens cykler och processer. Därför lägger vi nu våra vackra och värdefulla komposter - tar till vara allt organiskt material och samlar i en gynnsam ordning för att den livgivande processen ska börja ta fart, mot omvandlingen till mörk och porös jord - som vi kan se fram emot att använda nästa år! Vi sätter vårlökar i rabatter och krukor - för att vi vet hur glada vi blir när vi möter det tidiga vårfloret - vi vet att då, efter en lång vinter, behöver färgerna och tecken på nytt liv. Vi samlar in fröer, sätter vitlök, mjölksyrar grönsaker, mustar äpplen, plockar  valnötter och torkar de sista örterna. Vi gräver upp dahliorna och gladiolerna, för att förvara dem till nästa år, så att vi kan njuta av dess färger och former även nästa sommar.
Höstsysslorna handlar alltså mycket om förberedelser inför nästa säsong och att ta till vara årets grödor för att kunna njuta ha dessa under den långa vintern. Denna process känns meningsfull och kanske är det just den här helheten som är odlingen och trädgårdens tjusning?! 


Idag satte vi vårlökar i kruka och i Bokhusrabatten. Alla fick komponera en eller två vårlökskrukor. Harald som har arbetat i Capellagårdens Trädgård under hela säsongen, har komponerat vårprogrammet i Bokhusrabatten till nästa vår! Se det här fantastiska planteringsschemat som Harald har gjort! Det blir spännande att se blomningen till nästa års återträff i majmånad.  
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.