torsdag 24 januari 2013

Trädgårdsutbildningen-2011

Ännu en återblick några år tillbaka i tiden.
Efter en lång och kall vinter med mycket snö så kom 2011 års trädgårdare i början av marsmånad till Capellagården. Snömassorna hade varit hårda mot träd och buskar så det blev mycket beskärning i början. Vårt vackra mullbärsträd fick stagas upp igen och efter mycket omtanke under året så har det klarat sig!
Men en bit in i mars så kom vårsolen och snön försvann, därmed var odlingssäsongen i full gång.


Den gamla skylten från Rosgården hittades när nu den nya utställningslokalen skulle göras i ordning i Norrlängan. Efter lite inoljning och målarfärg så kom den fint på plats igen.
Detta året var det tomaternas tur att vara i varmväxthuset. I växthusets södra del står fortfarande en del plantor kvar och väntar på att få komma ut i jorden.
I vårt kallväxthus "Gröna Växthuset" blev det i år gurka, melon, paprika och chili tillsammans med kryddtagets, basilika och en gigantisk blomman för dagen som slingrade sig upp i taket.
Undervisningsrabatten med sommarblommor som vi detta år fick sponsrat av fröfirman Impecta, tack så mycket! Rabatten är uppdelad i rutsystem med en art i varje tillsammans med namnskylt.
 Lite som att vandra runt bland majsfälten i Trollkarlen från Oz! Ett hav av pumpor, meloner och majs tillsammans med kryddtagetes, ringblommor och indiankrasse.
Kompositörer här var Sofia, Eva och Anna.
Komponera sommarblomsterkrukor! Här utanför ingången till Vingårdsalen.En bit in i juli månad och tid för ängsslåtter! 
En värdefull kurs för oss på Capellagården för att bevara och lära äldre hantverkstekniker. Kanske var den här slipstenen dock lite väl gammal...
Gästlärare Lars Gustavsson visar hur man slipar lien och berättar om olika orv.
En väldigt härlig dag med slåtter och därefter fika med en massa hembakat.
 Själva slåtterdagen ute på Gråborg.

Tiden rusar iväg - så var det skördetider. I första hand går våra grönsaker till Capellagårdens kök men det blir mycket över. För att få i hop lite pengar till skolresan så ordnas grönsaksförsäljning ute vid vägen. Byborna i Vickleby samt andra besökare blev mycket förtjusta, att kunna köpa KRAV odlade grönsaker i byn.
Capellagårdens ögonsten - Örtagården står i full blom. En av Capellagårdens första trädgårdsmästare Thöger Reenberg anlade denna örtagård i slutet på 60-talet. För några år sedan var den i stort behov av att restaureras vilket dåvarande och nuvarande trädgårdsmästare och trädgårdslärare Cecilia Kilbride genomförde.
"Mormors rabatten" på baksidan av mangården står i full blom, riddarsporrar, borstnejlika och akleja tillsammans med en vallmo som själv har etablerat sig - fint!
Moses Brinnande Buske - Dictamnus albus
Örtagården 


Sommarblommor utanför Bokhuset. 
Årets tema " Tusen och en Natt". Detta tema kom även att bli temat för årets Skördefest - en stor satsning detta år som resulterade i att Capellagården vann den "Glindrande Pumpan"!
Tyvärr har jag inte så mycket bilder från denna kväll - som alla inblandade gjorde till en helt magisk afton. Det var mycket arbete med förberedelser men allt gick så bra och det kom massor med folk. Eldshow, Tangouppvisning, Konsert med "Blandad Lanthandel", Öppen scen med musik och uppläsning, Föreläsning med Lena Israelsson, Magisk örtagård med dukat bord för alla sagans väsen, Timring och Läkeörtsdemonstration, loppmarknad ute vid bygatan, utställningar, grönsaksförsäljning, äppelmust, svärdstillverkning för barn (och vuxna), broderiworkshop, keramiklotteri, rakubränning, pumpasoppa, kakor, bakstugebruschettas, relaxhörna, Plantskolan och Butiken ... ja det var mycket som hände denna kväll och det var en otroligt fin upplevelse!En två veckors lång kurs i ritteknik resulterade även i modellbygge. Utifrån en uppgift att gestalta en verklig trädgård och med kunskaper från tidigare växt- och gestaltningskurser ritade eleverna tekniska ritningar, illustrativa detaljritningar och gjorde en modell av olika material.
Kursen avslutades med vernissage och utställning i Pubrummet på Capellagården.
Hösten innehöll sättning av vitlök och vårlökar, trädgårdshistoria och presentationer av väldigt intressanta projektarbeten!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.