onsdag 20 februari 2013

Odlingsplanering och mer snö...

Tyckte att jag i sista inlägget hintade om lite vårtecken här från Öland... De är nu ett minne blott för nu är  vintern tillbaka, det yr ute på åkrarna och det är kallt.
Får erkänna att det var lite svårt att motivera de nya trädgårdarna att ta med sig måttband, bambupinnar och odlingskartor för att ge sig ut innan Sportlovet och göra uppmätningar ute på odlingslotterna. Först fram med snöskyffel för att hitta ner till vart hörnen på odlingslotterna befann sig. Det blev en stunds förvirring där ute i snön, försök på att skapa raka linjer med hjälp av ögonmått i ett snöigt landskap, med skalenliga kartor som inte verkade stämma samt som sagt inga tydliga gräskanter, trots att förra årets elever kantskar så rakt och fint! I denna stund kom dock Malmstens pedagogik väl till pass, att det här med raka linjer och mätande med linjaler inte var så önskvärt, utan stelt och det är ögats mål och uppfattning som är det viktiga och som ger de bästa resultaten! Tackar, det kör vi på!
Alla lyckades i alla fall att få sina grundskisser färdiga och några hann börja diskutera utformning och val av grödor. Kanske blir det även några temalotter även i år, hörde det viskas något om "Peas and Love", kanske var det från Fabaceae gruppen :-), vi får se vad som händer. Nästa vecka fortsätter vi med odlingsplaneringen och vi ska även ge oss ut och studera träden och buskarnas knoppar.


Rävarna i Råby - Småskalig Ekologisk Odling

En film om Disa och Tommy som i mer än 25 år har odlat ekologiskt på arrenderad mark nere i Skåne. De har sålt sina grödor till skolor, restauranger, på torg och i sin butik Råby Grönt i Lund. När filmen inspelades hade de bara två odlingssäsonger kvar innan deras arrendetid var slut. Markägaren ville inte ge dem förlängt utan i stället återta sin mark för att själv kunna utöka sin egna konventionella odling. Därmed är Disa och Tommys ekologiska odlingstid slut på Råbys marker vilket känns mycket tråkigt.
Rävarna i Råby from RåFILM on Vimeo.
//Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.