söndag 10 mars 2013

Mars månad

Drygt en vecka in i årets första vårmånad! Capellagårdens trädgårdare har under en tid suttit djupt försjunkna och bläddrat i frökataloger, beräknat frömängder, gjort tidslinjer och gestaltat sina odlingslotter. Men nu är odlingsplaneringen klar för 2013, fröerna är på väg och därmed kan odlingssäsongen ta sin början! Snart kommer borden inne i växthuset vara proppade av sålådor. Några av de tidiga sådderna har redan börjat att spira - Eucalyptus, Jätteverbena och Chili och pelargonerna tar ny fart efter nedklippning och omplantering.


Så kanske var det skönt att komma ut i parken och börja rikta blickarna uppåt trädkronorna för att påbörja den första delen av Trädvårdskursen. Vi har haft 10 grader varmt och sol, bina har vaknat och surrar runt bland Vintergäcken. Vi har varit ute och samlat in grenar för att kunna känna igen träden och buskarna under vintertid, kollat på knopparna, barken, habitus, fröställningar och doftat under häggrenens bark och på valnötens knoppar. Därefter var det tid för vinter/vår beskärningen. Doftschersminer och hasslar har gallrats, rosenspireor och skogsklematis har klippts ner, lindar har beskurits med stångsåg och björnbären har tuktats rätt rejält. Skönt att komma i gång med lite kroppsarbete!


LIGNOS - QUIZ!
Om man vill öva sig på vinterlignoserna på datorn, kan man besöka Skogsskafferiets sida, http://www.skogsskafferiet.se/. Där finns även mycket annat intressant om vilda ätliga växter. Christian Cederwall står bakom sidan och gick på Capellagårdens utbildning år 2011-2012, jättefin sida!
Chester och Karin
 Åsa uppe i linden på Spelverksplan med stångsågen!
Kerstin och Kajsa
Blickarna riktade uppåt lindens krona - blir det ett bra snitt eller ej?!

 My
Niclas fick avgöra hur syrenen skulle beskäras. Svårt ibland att vara många när man ska avgöra vilken gren som ska tas bort.
Malin med publik när linden utanför Bo Pensionat fick lätta på sin krona med  några rejäla grenar som var på väg in i husfasaden.




Kommande vecka är det fokus på Capellagårdens fruktträd!










TUNN IS - Föreläsning med David Jonstad

"FOLK OCH FRÖ"
Den nystartade stadsodlingsgruppen i Kalmar, Folk och Frö var initiativtagare till föreläsningen Tunn Is med författaren David Jonstad som skrivit böckerna Vår beskärda del och Kollaps. En föreläsning om "hur vi ska möta det långsamma sönderfallet", när energikrisen, den ekologiska och den ekonomiska krisen märkbart slår till, hur vi kan börja tänka om och ställa om för att kunna klara av att bemöta dessa stora förändringar på ett hållbart sätt.





Det var en blandad åhörarskara i den fullsatta IOGT-NTOs lokal och det var många som hade frågor och var intresserade av diskussion. 
Intressant och hoppfullt tycker jag, att omställningsrörelsens engagemang och tankar kanske är på väg att nå ut även till den större massan. Både Jonstad och Forsberg (Omställningens Tid)  menar att förändringen måste komma underifrån, att det är hos dig och mig ansvaret ligger om det ska bli någon förändring som kan göra skillnad. Vi  behöver tillsammans planera för hur vi kan ställa om vår livsstil och vårt samhälle för att kunna möta det långsamma sönderfallet.  


När kommer krisen?

Ja, hur ska man förhålla sig till dessa orosmoln av kommande kriser, det är inte helt enkelt... Det var som Jonstad sa, att han ofta får frågan om när exakt kommer den här krisen, så att man kan föra in det i sin kalender? Eftersom vi alla är så upptagna i dag och har så dåligt med tid så behöver vi veta. När ska man köpa den där hönan som kan ge ett ägg direkt, då alla transportkedjorna från höna till ägg till konsument inte längre fungerar och vi står där utan ett kokt ägg till frukost, kan vi få ett datum?! 

 
"Laggards"

Dagen efter föreläsningen med Jonstad hade Capellagården besök av Bo Lindholm som arbetar med hållbar utveckling inom Kalmar kommun. Hans viktigaste poäng under detta korta föredrag tror jag var att få dem som arbetar med kulturell verksamhet av något slag, att se och ta sin chans att inom sitt arbete påverka för en hållbar utveckling. Men det som mest väckte min uppmärksamhet var hans indelning av befolkningen i olika grupper beroende på vilket engagemang de hade för miljöfrågorna. Kalmar kommun har enligt Lindholm valt att fokusera på den grupp som är mest intresserad av miljöfrågor för sitt arbete för omställning mot hållbar utveckling. Den grupp som inget intresse har alls, som Lindholm benämner för "Laggards", eftersläntrarna, menar man inte är någon idé att fokusera på i detta arbete...
Denna "logik" kändes inte helt genomtänkt och jag funderar. Det finns väldigt många människor där ute som för länge sedan har insett att ständig tillväxt som vårt moderna samhälle bygger på inte kan vara hållbart i längden, varken ekonomiskt eller ekologiskt. Här finns en stor kunskap och många har sedan länge anpassat sina liv i en mer hållbar riktning och håller sig hela tiden uppdaterade på området. Varför ska Lindholm och Kalmar kommun lägga pengar på olika miljökampanjer riktad mot denna målgrupp? Denna grupp är ju inte precis srövertalad i frågan. Känns det inte mer logiskt att kommunen istället satsar sina medel på de grupper som saknar kunskap och som behöver "morötter" för att förstå vikten av förändring? Vad händer annars med eftersläntrarna när kriserna kommer? Man skulle faktiskt kunna se det som alla medborgares rättighet att få den nödvändiga information som behövs för att som Jonstad beskriver det, kunna möta det långsamma sönderfallet. Därmed borde chanserna öka betydligt för en mer hållbar omställning. Borde inte kommunernas arbete inom hållbar utveckling handla mer om alla invånares rättighet till information och kunskap för en hållbar framtid mer än kortsiktiga resultat av en lyckad mediekampanj riktad till en så självklar målgrupp?? 







  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.