onsdag 20 mars 2013

Tack till Impecta fröhandel!

Det är väldigt roligt att även i år få samarbete med Impecta fröhandel gällande sponsring av våra sommarblomsterfröer, vi tackar och bugar från Capellagårdens Trädgård! Med dessa fröer ska vi anlägga undervisningsrabatten utanför Trädgårdshuset samt temarabatten utanför Bokhuset som har blivit ett uppskattat inslag, det känns roligt! Sammanlagt kommer det att finnas cirka 60 olika sommarblommor representerade på Capellagården i år, kanske fler, det blir tjusigt!

Årets tema - Bokhusrabatten
År 2012 var det Alphonse Muchas "Kameliadamen" som fick uthärda sol, regn och vind sommaren igenom. Då gick färgerna i bokhusrabatten i vitt, blått och lila med bronsfänkålens guldgula blommor i kanten. I år är det ännu en av den tjeckiske konstnärens damer som ska få stå modell.

Salomé
Denna dam och hennes historia har varit tema för många konstnärer genom tiderna, Titian, Caravaggio, Cranach den äldre, Franz von Stuck och Beardsley (bilden till höger) m. fl. Det berättas om Salomé i Nya Testamentet, Matt. 14:3-11 och Mark. 6:17-29,  men hon nämns inte vid namn. Hon var dotter till Herodias och hennes styvfar Herodes Antipas ville att Salomé skulle underhålla med dans under festligheterna på hans födelsedag. De sju slöjornas dans som Salomé skulle framföra var tydligen inget hon själv uppskattade men hennes krav för att ställa upp var att hon fick önska sig vad hon ville. Efter dansen bad hon sin styvfar om Johannes Döparens huvud, på sin mors inrådan, då Johannes Döparen uttalat sig negativt om Herodias relation med Herodes, då hon egentligen var gift med Herodes bror. De flesta målningar visar Johannes Döparens huvud efter halshuggningen. Spännande historia att skildra kan man förstå.

Alphonse Muchas Salomé visar dock inte upp Johannes Döparens huvud. I stället visar han Salomé spelandes en slags harpa i en rätt oskyldig dans. Vissa källor har även kallat Muchas Salomé för"The Gypsy lady". 
För min del spelar dock färgerna störst roll i valet av tema även om det alltid är intressant att ta reda på bakgrunden till motivet. Om jag skulle vilja få in symbolik eller bakomliggande tanke med just valet av Salomé i årets temarabatt, hade jag kunnat skriva om namnet Salomè som på hebreiska härstammar från ett ord som betyder "Fred". Jag hade även kunnat skriva att det var en hyllning till romerna med den tolkning att Salomé är The Gypsy Lady, att de ska få fred och bli accepterade som de är, där de är och befinner sig, precis som borde vara  fallet för alla människor och levande ting. Nu skrev jag det, men man vill ju inte verka för pretentiös..:-) Min utmaning ligger framförallt i att experimentera med färgerna och formerna och försöka skapa en intressant och förhoppningsvis vacker blomsterrabatt!

Bilden här är dock inte helt rättvis, alltid svårt med bilder och dess färger. Min tolkning är att det är mycket grönt, gröngrått och grönblått i bilden. Sen kommer det inslag av mörkt och aprikos/rosa, och ute på kanterna kommer det ljusgult och lite beigebruna inslag.

Musselsyska, Silvereucalyptus, Stor Vaxblomma, Harört, Zinnia `Green Apple´, Blodhibiskus, Fingerborgsblomma, Stjärnvädd, Lejongap `Yellow Prince´, Harsvans, Svansfjädergräs, olika vallmo, risp, Dahlia `Choc´, Spanska Jungfrun och Luktärt! Är några av arterna som kommer att finnas med.

Alltid lika nervöst men spännande! Vi får se hur det går.


Inspirerande med bilder tycker jag. I väntan på den riktiga våren, färg och värme så kommer här lite mer inspiration. Fann bilder från en utställning som visade gamla frökataloger - Vaughan´s Seed Store!


Lite andra bilder!

 Ambrosius Bosschaert
 
Margaret Mcdonalds Macintosch
Albert Tibulle
Carle John Blenner
William Meritt Chase
Gottlieb Schuller

  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.