fredag 29 mars 2013

ROLIG PÅSK!


Så var vi framme vid påsklovet! Efter att ha gjort skötselplaner för parken för kommande säsong, har vi varit ute och gjort det första vårstädet, så gott det nu gick, då det fortfarande ligger snö kvar .. Tanken var att vi före påsk skulle göra våra perennrabatter vårfina, klippa ner det gamla, luckra och mulcha men det får vänta tills efter ledigheten. Men istället blev det lite mer beskärning på våra frukt- och prydnadsträd, sopa och räfsa grenar och löv och pynta med lite fjädrar för att ändå få lite färg.

 


Som sagt, det ligger fortfarande ett snötäcke över våra perennrabatter. Här är det Thögers rabatt vid Sörgården. Måtte snön vara borta efter lovet...

Vårlökskrukorna som förra årets elever planterade i oktober och som har varit nedgrävda, djupt ;-), i sommarblomsterrabatten. Nu fick de komma fram under vårstäddagarna. Detta kommer bli ett vackert vårflor om några veckor!
Men så fick prydnadsaplarna lite omvårdnad istället, vilket behövdes. 
Malin, Jona och My var upp i kronorna och beskar.


















De vackra fröställningarna hos Höstanemonen och Stockrosen utanför Sörgården.

Efter ett Kunskapstest på de delmoment vi har gått igenom sedan starten i februari, Odlingsplanering, Botanik, Växtkännedom Lignoser, Trädvård, Intro parkskötsel, Fruktträdsbeskärning, Intro sommarblommor, Sådder och Förökning var det nog skönt att få lite ledighet på Skärtorsdagens eftermiddag.

Här runt fikabordet inne i Trädgårdshuset, Emelie, Kajsa och med ryggen mot Jenny, Alva, My och Malin.
Malin och Karin efter kunskapstest, nöjda och glada ;-).




















RUMSLIND - Sparrmannia africana
Förra året lyckades jag äntligen få fram två plantor av den vackra Rumslinden (Sparrmannia africana). Första gången jag såg den var ute på Linnés Orangeriträdgård, Möckelsnäs inne i Småland. (http://www.linnaeus.nu/) Sen dess har jag haft i tanken att försöka få fram egna plantor. Rumslinden växer vild i Sydafrika och på Madagaskar där den kan utvecklas till ett litet träd på 4-6 meter. Här använder vi den främst som krukväxt. Släktnamnet kommer från Linnés lärjunge Anders Sparrman (1748-1820).  
I år har jag två plantor från förra året och har även tagit sticklingar för några veckor sedan. Så nu hoppas jag de kan bli lika tjusiga och stora som jag såg dem inne i Linnés orangeri!  




Här står Capellagårdens två Rumslindar som jag sådde förra året. Snart över i större krukor så att de kan växa till sig i år.













 KLOCKMALVA - Abutilon hybridum `Benary´s Giant´ 
En annan favorit är ju alltid Klockmalvan som så snällt blommar nästan hela sommaren. Den är lätt att så och lätt att ta sticklingar på. Under vinterna kan man ha dem inomhus och under sommaren kan de stå ute i ett skyddat läge och inte i full sol hela dagen. Det färgspektra som kommer fram är bedårande. Har de sått och tagit sticklingar till Capellagården i år.



 GLAD PÅSK ALLA LÄSARE!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.