söndag 24 mars 2013

Det gror på Capellagården!


Det händer saker på Capellagården! - tro det eller ej men även i år så gror det i våra sålådor!! Lika fascinerande varje gång. Man står där och fumlar med de små fröna, lägger dem i lite jord, ger vatten, ställer dem ljust och varmt och helt plötsligt så är det igång. En idé som legat inkapslad i sitt skal börjar ta form mot sin slutgiltiga bild.Inne i plantskolans växthus gror det ännu mer! Så fint när sålådorna står tätt tillsammans och det börjar spira, som ett fint lapptäcke. De första chiliplantorna har omskolats liksom klockrankorna.

fler bra ting!
 NY HUSHÅLLSKOMPOST

Men det händer även andra bra grejer på Capellagården! Capellagårdens vänner har gett skolan ett stipendium till en hushållskompost! Modellen heter JK 400, Jorakompost. Kapaciteten är 80 liter organiskt avfall per vecka. Detta kommer troligtvis inte vara tillräckligt för både skolans kök och boenden men tillsvidare tror vi att den ska klara det hushållsavfall som kommer från elevernas hus. Den är mycket enkel att använda och råttsäker!  

Capellagården Tackar Capellagårdens Vänner för bidraget!


och ännu fler bra ting!
Snart bygger vi en stor TRÄDGÅRDSKOMPOST

Vi kommer även att bygga en ordentlig kompost för vårt värdefulla trädgårdsavfall. Så snart snön och tjälen ger med sig så kommer bygget igång. En 7,5 meters anläggning, placerad bakom gröna växthuset vid muren. Komposten kommer att bestå av fyra bås. Här kommer vårt trädgårdsmaterial genomgå tre nedbrytningsprocesser för att tills sist komma ut som fin och användbar kompostjord. Det fjärde båset är endast till för de envisa rotogräsen, som kommer att täckas över under vintern med markduk. Vi kommer att bygga komposten med Form Plywood skivor för att få så heltäckande sidor som möjligt. Båsen blir 1,8 x 2,5m i storlek och höjden på hela komposten blir 1,2m. Den här s.k. "plyfa" skivan är till färgen mörkt rödbrun vilket vi tror kommer passa fint in i trädgården. Gällande miljöaspekten av materialet är framställningen av dessa skivor inte helt ok men i jämförelse med tryckimpregnerat trä eller väderbeständig färg till ej behandlat trä så har vi kommit fram till att detta ändå är en bra och hållbar lösning.
Så vi är väldigt glada att Capellagården i år får både en hushållskompost och en riktig trädgårdskompost! Vi kommer dock fortsätta göra våra "brödlimpor" på lotterna, eftersom detta också är en riktigt bra kompostmetod.

och till sist en annan bra grej!
Ny sponsor till VACKRA KNÖLAR


Vi kommer i år även att samarbeta med Verver Export som gärna vill sponsra Capellagården med Dahlia, Gladioler och Kanna. Fantastiska sommarblommor som jag själv blir mer och mer förälskad i. Vackra i rabatter, både sommarblomsterrabatter, som komplement i perennrabatten och tillsammans med grönsaker men även i krukor. Tanken är att anlägga en visningsrabatt av dahlia och gladioler inne i Rosenträdgården i väster samt att i år göra fint ute på "Torget" vid utställningen. Här kan dahlior passa fint tillsammans med andra sommarblommor.

Tack Janne Petersson - Visingsö Äpplen och Verver Export!


Dahlia `Choc´
Dahlia `Café au Lait´Dahlia`Cambridge´

 Dahlia `David Howard´
 Dahlia `Zingaro´
Dahlia `Seduction´Gladiolus `Mon Amour´
Gladiolus `Kings Lynn´


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.