torsdag 7 februari 2013

Så är Trädgårdsutbildningen 2013 igång!


Efter två veckor med förberedelser och tomma lokaler fylldes i tisdags trädgårdshuset med Capellas 16 nya "trädgårdare". Solen sken och trots tidigare start för utbildningen i år så kom vi lite närmare våren i och med deras ankomst - det känns härligt.
Självklart har det blivit mycket information under de första dagarna men allt har gått jättebra och jag hoppas att ni, årets trädgårdsfolk, ska trivas bra på Capellagården, vi har mycket kul och intressant framför oss!

Efter två dagar med mycket information och rundvisningar, introducerade vi årets tema "Den Ekologiska Trädgården" och hade vår första ekodag. Temat kan ju kännas självklart eftersom vår utbildning heter "Ekologisk trädgårdsutbildning" men i år vill vi lyfta begreppet lite extra. Det kommer bland annat innebära att årets projektarbeten som eleverna ska göra under året ska gå under temat "Den Ekologiska Trädgården", och praktiska projekt ska utföras på Capellagården. En ekologisk trädgård behöver ju visa på lite spännande och finurliga lösningar som kan finnas i en ekologisk trädgård. Kanske blir det något med daggmaskar.. eller regnvattenhantering, insektshotell eller ja, man vet aldrig, det får vi se längre fram! I alla fall så är vi glada över att vi kommer att bygga två nya kompoststationer i vår och förhoppningsvis kommer vi även att köpa in en hushållskompost. Capellagårdens vänförening - Capellagårdens Vänner, har gett oss ett stipendium till detta som vi tackar och bugar många gånger för!

Ekodagen inledde vi med lite bakgrund till ekologisk odling och berättade om olika "skolor" inom den alternativa odlingen, t. ex. Biodynamisk odling, Organisk-biologisk odling och Permakultur, och om de gemensamma element som finns inom dessa odlingsformer. Eleverna fick veta lite mer om KRAV, eftersom Capellagårdens trädgård och plantskola samt restaurang är KRAV-certifierade. Därefter blev det diskussioner i grupper om ämnet ekologisk odling, ekologisk mat, peak oil, omställningsrörelsen, biogas, ekonomi, närproducerat, hudvårdsprodukter - Gliss kontra Nässelschampo :-), ja det är inte enkelt att leva "rätt" i dagens samhälle men jag kan personligen känna att vi trots allt lever i en rätt intressant tid. Vi får se vad som händer. Kan i sammanhanget rekommendera en läsvärd bok. "Omställningens tid" av Björn Forsberg som jag själv har läst här under vinterledigheten. Forsberg berättar mycket utförligt om oljetoppen och vad det egentligen innebär och tänkbara konsekvenser för samhället inom en snar framtid, stadsodling på Kuba och i Detroit, samt berättar om Portland som en storstad som vågat satsa storslaget på gröna områden, cykelvägar och mikrobryggerier!Omställningsrörelsens folk har kommit att kallas för "de oroliga" och efter att ha läst Forsbergs bok så, ja då blir man ärligt orolig men samtidigt inger många exempel i boken hopp och någon slags positiv förväntning på att konsekvenserna kan resultera i många intressanta och bra förändringar.

Oavsett varför man har valt att gå Capellagårdens utbildning i ekologisk odling, om man tillhör de oroliga eller ej, så kan det aldrig vara fel att lära sig att odla sin egen mat och hur man tar hand om vår gröna miljö! Nästa vecka börjar vi odlingsplanera på Capella!


Thöger Reenberg - kort historik Capellagårdens Trädgård

Vi ville också gärna berätta något om Capellagårdens trädgårds ekologiska inriktning och dess historia så här inledningsvis. Varför startade man en skola i ekologisk trädgårdsodling på Capellagården?
Så här kommer, mycket kort, lite historia ...

Året var 1957, då Siv och Carl Malmsten köpte "Elliotgården" i Vickleby på södra Öland. En typisk öländsk bondgård som stått obebodd under en längre tid. Men trots förfallna byggnader och en igenvuxen trädgård så förstod paret platsen och gårdens goda potential för deras ändamål - att starta en skola i gestaltande hantverksarbete.


 


Capellagårdens skola startades 1960. Det fanns en vision om den självförsörjande storgården där allt man behövde för sitt hem tillverkades i gårdens verkstäder. Möbler, träsnidade slevar och skålar, keramiska bruksföremål och textiler. Den gestaltande verksamheten var snart i full gång på Capellagården.
Men det fanns mycket att göra gällande husen och utemiljön. Olle Willsund kom till Capellagården omkring 1960 och blev Capellagårdens "Gårdsfogde". Han hjälpte till både med byggnader, stenläggning och trädgårdsarbete.


Men en självförsörjande gårds folk behöver ju också mat, såklart. Så Carl insåg ganska tidigt att gården behövde en trädgårdsmästare. Carl satte in en annons och 1962 kom en gotländsk kille på 25 år som just avslutat en trädgårdsutbildning i Stockholm, han hette Rolf Westergren. Det blev mycket jobb för Rolf på gården men mest med stenläggning och inte så mycket med växter. Rolf fortsatte sin gröna bana på annat håll och 1965 kom Karin Widefors till Capellagården. Hon stannade över sommaren och var den första som började odla lite grönsaker och kryddor till köket.
Återigen satte Carl in en annons och den här gången var det en dansk man vid namn Thöger Reenberg som kom till Capellagården i december 1965. Thöger kom från Köpenhamn men hade under många år bott på Jylland. Där hade han arbetat som trädgårdsmästare i olika trädgårdar och under vägen kommit i kontakt med den biodynamiska odlingsformen. Carl fattade genast tycke för Thöger och intresserade sig för hans sätt och tankar kring att odla. Thöger flyttade in i Sörgården och började genast att odla grönsaker och anlägga de så viktiga för den biodynamiska odlingen, komposterna.


Snart så började Thöger få assistens i trädgården under sommarveckorna av folk från storstaden som sökte lugnet på landet och som kom till Capellagården för mat och husrum.


Thöger gjorde mycket i Capellagårdens trädgård och odlade framförallt grönsaker till köket. Men i dag är det främst två anläggningar som har kommit att bli som minnesmärken från honom, Örtagården och Sörgårdsrabatten eller Thögers rabatt.
Thöger träffade en tjej på Capellagården som gick textilkursen, Irene Reenberg och de gifte sig i Vickleby 1972 och fick barn. Jag har själv träffat Irene och haft lite brevkorrespondans med henne då jag var intresserade av att veta lite mer om Thöger och hans tid som trädgårdsmästare på Capellagården. Tillsammans flyttade de från Capellagården upp till Järna 1976, det var fyra år efter Carls bortgång.
Thöger fick dock inte så många år i Järna, han gick bort i augusti 1982 och är begravd på Vicklebys kyrkogård några meter ifrån Carl och Siv.
Några år senare kom en annan trädgårdsmästare som var intresserad av biodynamisk odling och det var Gunnar Kvarnbäck. Det var under Gunnars tid som Capellagården även fick en utbildning i trädgårdsodling.
Detta var i början av 1980-talet. Gunnar blev kvar på Capellagården till 1987 då Sven Plasgård tog över som trädgårdsmästare och trädgårdslärare, även han med biodynamisk inriktning. Snart behövdes en extra trädgårdslärare och Pierre Nestlog började. 1997 kom Capellagårdens andra kvinnliga trädgårdslärare, Cecilia Kilbride som är min kollega i dag! Pierre tog över efter Sven 2009 och i augusti 2010 tog jag över efter Pierre.

Under årens gång har trädgården ändrat karaktär med sina olika trädgårdsmästare och elever. Men även om trädgårdsutbildningen inte längre har kvar sin biodynamiska inriktning så är det en ekologisk trädgårdsutbildning och det är den nog - tack vare Thöger Reenberg!


 Nu blommar den "riktiga" Kameliadamen

Avslutningsvis - nu blommar Kamelian! Ni som gick på Capella förra året upplevde ju sommarblomsterrabatten "Kameliadamen" men det var inte så många som visste om att det även fanns en riktig Kamelia planterad i rabatten som symbol för bilden, eftersom den var ganska liten då. Men nu är den omplanterad och stor, och blommar fint uppe i fönstret på vårt kontor.Allra sist, några vårtecken från Capellagårdens trädgård!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.