måndag 29 april 2013

JORDEN ...

SOLEN, REGNET OCH VINDEN
Varje dag arbetar trädgårdsmästaren med de fyra klassiska elementen, Jord - Eld - Luft - Vatten. Med tanke och med handkraft försöka förstå, samverka men också styra elementen för att försöka ge det lilla fröet och plantan de bästa förutsättningarna. I naturen verkar elementen fritt, eller om man så vill, styrs av andra krafter, samverkar på lite andra premisser som skapar de vilda gröna rummen, den naturliga trädgården.

Jordens mörker, solens ljus, vattnets fukta och vindens rörelse - så självklara ting men ändå så gåtfulla. Att som trädgårdsmästare arbeta med dessa ting dagligen är en evig förundran och förtjusning!

På Capellagården arbetar vi nu för fullt med jorden. Vi gräver och gödslar, krattar jämt och utformar. Vi hoppas på mer sol och värme. Vi kämpar i vinden och försöker få våra vattensystem att fungera inför säsongen - förtjusande som sagt!

 

STUDIETUR TILL SKÅNE

Vi åkte iväg under två dagar ner till Skåne för att få lite inspiration och omvärldskontakt - alltid berikande.
Första besöket var hos

Mandelmanns Trädgårdar
I den lilla byn Rörum på Österlen ligger gården Djupadal. Här har Marie och Gustav skapat en liten idyll med odling, café och djur.
 

sen till
ÅBERGS TRÄDGÅRD
Där vindruvor och gurkor stod klara i växthusen!!
 
Vi besökte även Gunnel som odlar bovete och Laila som är växtsamlare och visade oss sin fantastiskt fina trädgård och hennes blommande vårbacke under balsampopplarna.
Sen bar det av till Malmö där vi besökte John Taylor och
Slottsträdgården

John har under våren ändrat landskapsbilden i trädgården genom att sätta upp staket av äkta kastanj. Castanea sativa, den äkta kastanjen, innehåller så mycket garvämnen att träets hållbarhet kan jämställas med tryckimpregnerat trä och har därmed en hållbarhet på cirka 20 år. Staketet ses som ett hållbart och miljövänligt alternativ till trädgården eller för inhägnad av djur och är dessutom otroligt snyggt - något för Capellagårdens Trädgård?! På det här sättet har John skapat en lång spegelrabatt där snart perenner ska planteras. Det blir spännande att se!

Ett TIPS!

MALMÖ GARDEN SHOW
31 maj - 2 juni
Slottsträdgården


Vi passade även på att gå genom Malmös parker och torg och kika på vårfloret i rabatter och urnor samt på Hästkastanjens fantastiska knoppar som hade börjat svälla. 

Augustenborgs Botaniska Takträdgård och 
Ekostaden Augustenborg

Våren brukar ju ha ett litet försprång nere i Skåne men inte så tydligt i år. Men i slutet av resan, träffade jag på, vid en solig läsida vid tågstationen i Lund, en bedårande magnolia som stod i full blom. 

Tillbaka på Capellagården
 
Som sagt det händer mycket under några veckor. Växthusen börjar nu bli överfulla av förkultiverade tomater, chilis och sommarblommor. I gröna växthuset är rädisor, ruccola och spenat färdiga för skörd till köket.
Cecilia har haft ympningskurs med eleverna, som började med att öva på det perfekta snittet! Hela skolan hade en fixareftermiddag med lite mer vårstäd, uppfräschning av bastun och tjärning av dörrar och bänkar. Efteråt bjöds vi på kakor som Nina bakat, pyntade med Luktvioler.
  
Örtagården i hemlighetsfull blom
Vårstjärnor, Blåstjärnor, Svalört, Vitsippor och Påskliljor - som mattor i starkt gult, blått och vitt breder vårblommorna ut sig i våra gräsmattor just nu. Men även i örtagården blommor några mytomspunna örter. Hemlighetsfullt och med mer diskreta färger blommar Dårört och Alruna, och Bolmörten visar sina blekgrå knoppar.


     


1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.