lördag 14 september 2013

CAPELLAGÅRDENS TRÄDGÅRDSUTBILDNING PÅ STUDIERESA

Vi har just kommit hem från en liten studieresa, som den här gången tog oss till Enköping och Järna. Det är alltid inspirerande och spännande att möta andra odlare och få besöka nya gröna platser.


ORGANISK-BIOLOGISK ODLING 
hos Börje Remstam

På vägen upp besökte vi Börje Remstam som är ordförande för FOBO, Förbundet organisk - biologiska odling. Kännetecknet för den här odlingsmetoden är främst täckodling. Börje har inte grävt sin jord på 30 år!
Trädgården hos Börje var prunkande och frodig. Här samsades grönsakerna med perenner, sommarblommor, träd och buskar. Den styva lerjorden var förvandlad till porös, lucker och djup matjord där ogräset nästan var obefintligt. Börje täcker sin jord med halm,löv, gräsklipp men blandar även grus och fint krossat stenmjöl. De sista åren har han även experimenterat med biokol, vilket han tycker har fungerat väldigt bra. Jorden blir mer lucker och håller kvar och lagrar näringen i jorden.




Börjes metod är att dela upp odlingsbäddarna i gångstigar och så- och planteringsrader för att aldrig behöva gå och därmed komprimera jorden där grödorna ska odlas.Gångarna täcks hela tiden med löv och gräsklipp. Odlingsraderna bygger han upp som en upphöjd vall som består av halm, skörderester och gräsklipp - en slags minikompost. Sen planterar han ut plantorna på var sin sida om vallen precis nedanför.
Vid direktsådd av rödbetor, morötter och palsternackor, krattar han bort marktäckningen och bredsår dessa grödor. När dessa vuxit till sig krattar han tillbaka marktäckningen och gallrar inte bort småplantor så det blir fina rader med lika plantavstånd. Här får de fina rödbetorna stå tätt tillsammans!

 


Börje Remstam
Att aldrig behöva gräva sin jord, att inte behöva rensa så mycket ogräs och heller nästan aldrig behöva vattna - det måste ju vara det man drömmer om i sina odlingar?! Men vad gör man om man har mycket mördarsniglar i sin trädgård? Det fick vi inte svar på för Börje har inga mördarsniglar i sin odling, trots att grannarna 500 meter bort har det...

BIODYNAMISK ODLING
Ytterjärna

En annan ekologisk odlingsmetod är den biodynamiska. En odlingsmetod som ingår i antroposofin som Rudolf Steiner grundade i början av 1900-talet. Inom den biodynamiska odlingen så utgår man från odlandet av jorden. Men det är inte bara jorden allena som påverkar växternas egenskaper utan här är det många delar som spelar en viktig roll - framförallt det levande, rörliga vattnet, olika mineralers och andra ämnens inverkan, som bland annat finns i olika örter, som man preparerar jorden och komposten med. Solen har såklart en central roll men även månens faser och andra planeters inverkan. Det finns en vägledande såkalender för varje år som anger dagar då det är bra att t.ex. så bladgrönsakerna eller rotgrönsakerna. Dessutom ingår ett viktigt kretsloppstänk inom den biodynamiska odlingen. Inom varje odling finns en strävan att skapa så fullständiga kretslopp som möjligt som bevarar och berikar det ekologiska systemet i jorden. Därför är komposten och odlandet av vall så centralt. 



"Dina 2000 kvadratmeter"
Projektledare: Ida-Johanna Carlander

Vi besökte ett mycket intressant projekt i Ytterjärna som kallas för "Dina 2000 kvadratmeter". Ett projekt som önskar vara vägledande för att visa på den orättvisa fördelning av mat som råder i världen. Det handlar alltså inte om att vi är för många, att det är därför många måste svälta utan för att fördelningen inte är som den ska. Man räknar med att det finns ca 1,4 - 1,5 miljarder hektar åkermark i världen och att vi nu är cirka 7 miljarder människor. Om all åkerjord på vårt klot fördelades lika så skulle alla kunna få en yta på 2000 kvm. Detta skulle vara tillräckligt som odlingsyta för att tillgodose vårt nödvändiga kaloribehov. I dag ser verkligheten ut så att vi i Sverige i genomsnitt förbrukar kalorier som motsvarar en yta på 4000 kvm och i USA 8000 kvm!! Projektet har räknat med en kost som även innefattar små mängder animalisk föda, alltså kött och mjölk. Ett annat tidigare projekt som gjorts på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) visar att en vegankost bara skulle behöva 800kvm. Detta är ju intressant när man i dag vet hur mycket energi och yta det går åt för vår köttproduktion. Dessa siffror uppgav Ida-Johanna; Om man odlar en yta på 1 kvm och odlar "kött" så får du ut 50g kött per år, alltså ett paket gäst. Om man odlar spannmål på samma yta så får man ut 500 g, alltså ett halvt kilo, i jämförelse med om man odlar grönsaker där man får ut 5000g, alltså 5kg på denna lilla yta. Det är tankeväckande! 
Köttdiskussioner är alltid svåra men när vi idag vet så mycket om den, för det första usla konventionella köttindustrin, vi vet hur mycket energi och yta det går åt och vi vet hur obalanserad fördelningen är av vår mat, så vågar jag skriva - Ät mindre kött eller inget alls!!! Detta gör stor skillnad för dig, för mig, för djuren och för miljön.


Ida-Johanna Carlander till vänster med Jona, Åsa och trädgårdslärare Cecilia.

Vi fick även hjälp till med odlingarna under en timmes tid - och skörda råg och korn! Det var ingen av oss som gjort tidigare. Så med skäran och snöre skar vi och buntade säden för torkning.


Harald och Chester framför det nyskördade kornet - kunde ha varit en bild från "gamla tider"!
  



Övriga bilder från Ytterjärnas trädgårdar

 




SKILLEBYHOLM

På Skillebyholm kan man gå en Yrkeshögskoleutbildning inom odling och trädgård som har titeln Trädgårdsmästare, Ekologi och Entreprenörskap, 400p. Denna utbildning har funnits i denna form under 3 år. Tidigare fanns en utbildning här i Biodynamisk odling. Capellagårdens tidigare elever Elsa och Hedvig har under säsongen haft praktik här. Vi fick en fin rundvisning av Elsa i trädgården och bra expediering av Hedvig i den fina butiken!






 
Elsa visar oss växthusen

ENKÖPINGS STADSPARKER

Det var mycket fokus på odling av grönsaker under resan men även andra vackra gröna miljöer. Vi åkte en heldag till Enköping. En stad som har haft turen med en stadsträdgårdsmästare som omvandlade staden till den "tråkigaste" till den "vackraste", och det fanns många imponerande inslag!

Stefan Mattson var Enköpings stadsträdgårdsmästare från slutet av 80-talet fram till år 2007. Förändringen mot en grönare och mer intressant stad hände inte under en natt. Men till slut så förstod kommunen och dess invånare det stora värdet av vackra gröna miljöer och idag är Enköping känd för alla sina fina parker och planteringar. Mest känd är Drömparken som den holländske landskapsarkitekten Piet Oudolf har komponerat.


 
 


Knippgentiana - Gentiana asclepiadea
 

Stort tack till våra guider och besöksplatser!
/Capellagårdens Trädgårdsutbildning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.