måndag 2 september 2013

TRÄDEN OCH BUSKARNA

Foto: Malin Stensson
Två dagar in i årets första höstmånad! Vi har nu en fantastisk tid framför oss - luften är klar, ljuset varmt och på Capellagården skördar vi nu massor av våra odlade grönsaker. Fruktträdens grenar är tunga av vackra frukter, sommarblommorna och perennerna blommar fortfarande och träden och buskarna skiftar nu sakteligen färg och några pryds av vackra frö- och fruktställningar.
Vi har haft kurs i Trädvård, där växtkännedom är en viktig del. Under en dag var vi i Kalmar och besökte Krusenstiernska gården, vandrade runt i Stadsparken, besökte Folk och Frö och senare Ängsbackens handelsträdgård.

Foto: Malin Stensson
Foto: Malin Stensson

Foto: Malin Stenson
 
Foto: Malin Stensson

Foto: Malin Stensson

Foto: Malin Stensson


KRUSENSTIERNSKA GÅRDEN - KALMAR

Gömd bakom ett rött staket, finner man denna lilla idyll i Kalmar. Krusenstiernska gården är en borgargård från 1700-talet som idag är kulturmärkt. Med vackra byggnader och en fantastisk trädgård med fruktträd och många stora valnötsträd har denna plats blivit ett omtyckt besöksställe för många. Vi fick en introduktion om platsen av Bosse som arbetar som vaktmästare och trädgårdsmästare. Därefter gick vi runt och kikade på träden och buskarna längs med den smala slingrande stigen.


Foto: Malin Stensson

Foto: Malin Stensson

Foto: Malin Stensson, ändrad av Emma Fritz

KALMAR STADSPARK

Kalmar stadspark anlades mellan åren 1877-1880. Stilen var en engelsk romantisk park med slingrande stigar, vatten med broar och många exotiska träd som skulle ge parken karaktären av en naturlig skog.
Tidigare låg det ett stort växthus inne i parken som tyvärr är borttaget. I dag har det tillkommit flera moderna inslag med det japanska woodlandet, perennarabatter ritade av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och en lekplats.  Kalmar stadspark har sedan öppnandet alltid varit tillgänglig för alla i motsats till många liknande parker som anlades vid samma tidpunkt, som främst skulle användas som rekreationsplats för det högre borgarskapet. 
Det en en mycket vacker park med många stora och gamla träd. Med Kalmar slott och vattnet i bakgrunden får parken en helt speciell historisk karaktär.
På vår parkvandring fokuserade vi främst på de exotiska träden och här finner man många vackra exemplar, t.ex. Katsura, Ginkgo, Kaukasisk Vingnöt, Kinesisk sekvoja, Sumpcypress, Sockerlönn, Trumpetträd, Näsduksträd, Tulpanträd och Äkta kastanj.

Katsura - Cercidiphyllum japonicum, Foto: Malin Stensson

Kaukasisk Vingnöt - Pterocarya fraxinifolia, Foto: Malin Stensson

Chester vid askens stam, Foto: Malin Stensson

Karin och Trädgårdshortensian, Foto: Malin Stensson


 FOLK OCH FRÖ - KALMAR

För cirka ett år sedan gick ett gäng ihop i Kalmar och startade Folk och Frö. Tanken var att skapa en mötesplats där odling och miljöfrågor står i fokus. Önskan om ett möte mellan folk från landsbygden och folk i staden. Där man tog med sina fröer och började odla tillsammans! Under året har man ordnat föreläsningar och träffas en gång i veckan för att ta hand om odlingarna och laga mat av grödorna från trädgården. Mötesplatsen är IOGT-NTOs lokaler i den gamla stadsdelen i Kalmar. 
Vi fick tillfälle att under vår lunch besöka Folk och Frö.



  

ÄNGSBACKENS HANDELSTRÄDGÅRD

För att kunna tillämpa bra trädvård, är det viktigt att känna till träden och buskarnas egenskaper och vad som går att få tag på i plantskolorna, samt plantornas kvalité. Vi fick en bra rundvandring av Jenny Eskång, som har startat Ängsbacken för cirka 8 år sedan. Jenny gick först på Capellagårdens Trädgårdsutbildning och har sedan startat upp denna fina handelsträdgård med ett brett och stort sortiment av träd och buskar, rosor, perenner, fruktträd, bärbuskar, sommarblommor och andra trädgårdstillbehör. Det finns även ett litet café! Man hittar Ängsbackens handelsträdgård i Förlösa några kilometer utanför Kalmar.




VÄLKOMMEN 
TILL CAPELLAGÅRDENS TRÄDGÅRD! 
Nu har vi mycket grönsaker till försäljning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.